Magbesvär

Magkatarr. Vanliga symptom på magkatarr är smärta och obehag i matstrupen, innanför revbenen och i den övre delen av magsäcken. Om man får magkatarr kan man även bli illamående och få sura uppstötningar. Magkatarr beror ofta på stress och dåliga vanor och behandlas med magkatarrsmedicin.

Magsår. Magsår är en av våra allvarligaste magsjukdomar. Ibland förväxlas magsår med magkatarr eftersom symptomen ofta är likartade. Magsår kan ge smärtor i magens övre del, man kan bli illamående och kräkas. Om magsåret är blödande kan man till och med kräkas blod och avföringen blir kolsvart eftersom den drabbade har ett sår i magsäcken eller tolvfingertarmen som läcker blod. Magsår beror oftast på ett bakterieangrepp, men kan även vara en följd av för mycket läkemedelsanvändning eller magsäckscancer. Du ska alltid uppsöka läkare om du misstänker att du har magsår.

Gaser i magen. Gaser i magen är inget farlig men kan orsaka besvär som magknip, spänd mage och bultande mage. Orsaken till denna typ av magbesvär kan vara laktosintolerans, glutenallergi, graviditet, förstoppning eller en alltför hög konsumtion av livsmedel som ärtor, bönor, kål och lök. Oftast räcker det med att lägga om sina kostvanor för att slippa gaser i magen.

Stressad mage. En stressad mage kan ge symptom som magont, halsbränna och förstoppning. Orsaken till stressad mage är naturligtvis stress. Att varva ner, lägg om sin livsstil och kanske till och med kontakta en terapeut brukar lösa problemen med stressad mage.

IBS. IBS står för Irritable Bowel Syndome (irritabel tarm) och kan ge liknade symptom som en stressad mage, det vill säga gaser, magont, förstoppning och diarré. Den här typen av magsjukdom orsakas ofta av dåliga kostvanor och stress. Du bör alltså lägga om dina kostvanor och/eller din livsstil om du har IBS.


Powered by Wordpress. Design: Supermodne.