Ulcerös kolit

Ulcerös Kolit är en kronisk inflammationssjukdom i tjocktarmen och kallas ibland för blödande tjocktarmsinflammation eller sårig tjocktarmsinflammation. Ulcerös Kolit är en ganska allvarlig magsjukdom som oftast drabbar personer i 20 – 30 årsåldern, men tack och lov är sjukdomen relativt ovanlig.

Symptom

Ulcerös Kolit uppstår när det egna immunförsvaret angriper cellerna i tarmslemhinnan som gör den inflammerad, svullen och sårig, men det är ingen som riktigt vet varför det egna immunförsvaret angriper tarmen. De vanligaste symptomen är magsmärtor, diarré (ofta blodig) och blod i avföringen. Många upplever också att det ständigt ”trycker” på i tarmen precis som det gör innan man går på toaletten.

Behandling

Ulcerös Kolit är en periodvis magsjukdom som kommer och går och kan inte botas helt. Däremot kan man med hjälp av läkemedel bli helt eller delvis av med symptomen. Vid lindriga fall av Ulcerös Kolit kan man behandla symptomen själv genom att minska på sin stress och vila mycket. Om symptomen är svåra måste magsjukdomen emellertid behandlas med läkemedel för annars kan den bli livshotande. Vid långvariga problem finns det även risk för att du kan drabbas blodbrist (anemi) på grund av allt blod du förlorar när du går på toaletten.  Därför rekommenderar vi på magkatarr24.se att du alltid kontaktar en läkare om du känner symptom på Ulcerös kolit.


Powered by Wordpress. Design: Supermodne.