Vinterkräksjuka

Det finns en mycket otrevlig magsjukdom som kallas för vinterkräksjuka som du säkert känner till.  Vinterkräksjukan drabbar oss under vinterhalvåret och orsakas av caliciviruset som är ett mycket smittsamt virus. Det räcker att du får i dig 10 – 100 viruspartiklar för att bli smittad och då innehåller bara en enda droppe kräkning eller smittad avföring flera miljoner viruspartiklar.

Nu ska du här på magkatarr.24.se få veta hur vinterkräksjukan smittar, vilka symptomen är och hur du behandlar magsjukdomen.

Så smittar vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan smittar via kall mat, dryck och vid direktkontakt. Du kan också bli smittad om du till exempel dricker ur en vattenflaska som någon smittad person har tagit i och via luften om du befinner dig i ett rum där någon kräks. För att minska risken för att bli smittad bör du alltid tvätta händerna noggrant och undvika att vara i ett rum där någon kräks, men det är inte alltid så lätt om ditt eget barn är sjukt.

Symptom

Inkubationstiden (det vill säga den tid det tar för dig att bli sjuk från att du har blivit smittad) är 1 – 2 dagar.  När du väl har blivit sjuk kan du få följande symptom:

  • Extrema och frekventa kräkningar. Barn brukar drabbas värst.
  • Jobbiga diarréer. Drabbar främst vuxna.
  • Huvudvärk, muskelvärk och feber. Drabbar inte alla.

Behandling

Kräksjuka behandlas sällan utan försvinner av sig självt efter någon dag. Däremot måste man se till att man får i sig tillräckligt med vätska när det värsta är över annars riskerar man att bli uttorkad. Om du drabbas av riktigt svåra magsmärtor, blodiga diarréer, mycket hög feber och knappt orkar resa dig upp bör du genast kontakta närmaste vårdcentral.


Powered by Wordpress. Design: Supermodne.